duminică, 12 mai 2013

de ce sa te deranjezi?


de ce sa te deranjezi sa explici ceva unor oameni care nu vor sa inteleaga?
cum sa-i faci sa vada lucrurile ca tine?

e imposibil. fiecare are gandirea lui formata in urma experientelor proprii, a trairilor, a vietii lui. unora le place inghetata cu aroma de ciocolata, altora cea cu aroma de capsuni, in functie de incercarile anterioare, daca papilele lor gustative le-au creat sau nu o senzatie placuta cand au incercat fiecare fel de inghetata. asta e la nivel minimal. la scala mai mare vin alte probleme... cum iti alegi prietenii, cum alegi ce vrei sa fii "cand cresti mare", alegi sa fumezi sau nu. sa crezi sau nu in divinitate si cum o numesti. iti pierzi sau nu virginitatea inainte de casatorie. traiesti dupa cum iti place tie sau cum vor altii.

cati dintre noi sunt impacati deplin cu viata pe care o duc? cati dintre noi nu trebuie sa dea socoteala pentru ceea ce fac cu viata lor? cati au curajul sa traiasca, sa simta cu adevarat ce inseamna sa fii viu? exista cineva care nu e influentat de oamenii din jur? respectul meu pentru oamenii care fac toate astea. ei stiu ce vor si obtin lucrul ala fara a se teme de consecinte.

dar noi, care trebuie sa ne justificam in fata altora, ce facem? teoretic e simplu, iti exprimi deschis dorintele, te faci inteles, comunici. oamenii nu comunica. nu in sensul ala adevarat, sincer, de la inima la inima. suntem resemnati cu gandul ca oricum nu ne putem intelege, gasim scuze, purtam conversatii superficiale despre vreme si evenimente recente, ne ascundem in loc sa vorbim despre lucruri mai profunde, mai adevarate, despre probleme care ne framanta in adancuri.

asadar, de ce sa te deranjezi sa explici? pentru ca ai nevoie de 1, 2, 3 persoane care sa fie langa tine. fii sincer, descarca-te. daca eviti mereu sa discuti serios, daca nu spui ce gandesti cu adevarat, te trezesti intr-o zi ca esti un strain, ca nimeni nu te cunoaste pe tine cel real. te costa mai putina energie sa spui adevarul decat sa eviti ceva sau sa inventezi o minciuna.

cum sa-i faci pe altii sa vada lucrurile ca tine? mai intai prin sinceritate. apoi poti sa-i rogi sa traiasca o zi ca tine, sa se afle in aceeasi pozitie, cu aceleasi preocupari si probleme. asa cum tu nu poti intelege pe toata lumea, nici ceilalti nu pot sa te inteleaga toti. totusi, cand cei mai apropiati nu te inteleg, e o problema.

omul e o fiinta sociala, are nevoie de familie, de prieteni. si nu poate fi implinit daca nu e inteles de acestia.